nieuws

+++ wEbLoG ++ +

hEt EcHtE nIeUwS - hEeT vAn De NaAlD -
vInD jE oP oNzE bLoG


Maar belangrijke dingen die voor het hele jaar gelden, vind je ook hier. Zoals onze

+++ sOuNdWaLk - oFfIcIËLe StArT VR. 2 oKt+++

of audiotour. Of klankwandeling. Of geluidslandschap. Het is een erg vrolijk project waar we met velen aan hebben samengewerkt. In eerste instantie natuurlijk de kinderen die de wandeling wel 100 keer hebben gedaan en met duizenden mensen hebben gesproken. En hun stemmen hebben geleend om te vertellen wat ze onderweg zoal hebben opgepikt en geleerd. En natuurlijk de talloze mensen hebben geïnterviewd.

Het principe is heel simpel: je kan hier het geluid downloaden. Het zijn 10 mp3 files gecomprimeerd in een .zip file. Alles samen toch nog 39Mb, dus even geduld oefenen. Die 'unstuff' of 'unzip' je en plemp je op je MP3-speler. Daarbij hoort een kaartje waarop de route beschreven staat. We hebben ze in pdf gemaakt, dat print handig. Je vindt op de achterkant ook wat meer informatie over de diverse locaties en de mensen met wie de kinderen gesproken hebben. Het enige dat je dan nog moet doen is je (stoute) schoenen aantrekken en de aanwijzingen volgen. Op uurtje of twee leiden de kinderen je dan rond in hun wijk en bezoek je ondermeer de Begijnhofkerk, leer je de beroemde priester Daniël kennen - die zich al meer dan 100 jaar over hongerstakende vluchtelingen ontfermt -. Of je gaat op bezoek bij Tante Freya in het lokaal diensten centrum en speelt theater met de bejaarden. De kinderen tonen je het beste uitzicht over Brussel, vertellen geheimen over het pleintje in de buurt, klagen over clochards en loodsen je binnen bij de handelaars uit de omgeving voor een gratis versnapering of ze lokken je naar de tuin van Pacheco en nog veel andere bekende en veel minder bekende locaties.
Veel simpeler als je toch in de buurt bent: je kan dan bij Chicago binnenwippen (we zijn er op werkdagen van 10 tot 18u) en bij ons een MP3-speler lenen. Dan krijg je de kaart er (geplastifiëerd) bij.
Het geheel is binnenkort ook te beluisteren op Radio Panik via hun website of op 105.4 Megavibes.

  De audiotoer kwam tot stand door MJ Chicago vzw, basisschool De Kleurdoos en Yota!, een deelwerking van JES vzw. Met dit project willen we kinderen op een creatieve en visuele manier hun mening over de wijk tot uiting laten brengen. Ze werden in de eerste plaats duidelijk geïnformeerd over hun wijk, maar kregen vooral de kans om met die informatie zelf inhoud te geven aan de audiotoer, die is immers een weerspiegeling van hun ervaringen in de wijk. Samen met hen gingen we op zoek naar betekenisvolle plekken en mensen in hun buurt.+++fOtO's vAn cHiCago nU oN lIne! +++

We hebben een flickr account aangemaakt waar we alle foto's van Chicago zullen zetten. Je kan er maar 100MB per maand op kwijt, er staat dus nog niet zoveel op, maar we herkennen zeker al heel wat jongeren en kinderen. En misschien herkennen we onszelf?
+++rAcIsMe eN dIsCrImInAtIe iN VLAEnD'rEn+++

De jongeren van Brussel Noord en de Chicagowijk zijn soms het slachtoffer van racisme en discriminatie. Bijvoorbeeld toen we op stap gingen naar Leuven. Discotheken bleken verboden terrein. Eerst omdat we 'onaangepaste kledij' aanhadden. Maar daar waren we op voorzien, dus trokken we een andere broek en trui aan. Dat hielp niet: toen bleek het de afkomst te zijn: jongeren uit Brussel en Mechelen zijn niet welkom in Leuven. En dus gingen we onderzoeken hoe dat nu eigenlijk zat. En trokken we naar Antwerpen voor een gesprek met Jos Vander Velpen. Die is behalve advocaat namelijk ook voorzitter van de Liga voor Mensenrechten. Hij weet precies wat discotheken en portiers mogen en niet mogen. En hij legde ook uit wat we kunnen doen bij discriminatie. De praktijktest bijvoorbeeld.


+++cHiCaGo iN dA hOuSe ! +++

We maken met Chicago wel vaker radio! Da's van-daz-disch want op Radio kan alles. In raketten vliegen, mensen interviewen die niet bestaan, een wereldster worden of je eigen hitnummer zingen. En dat mag allemaal door elkaar gehutst worden, zeker op Radio Panik! Daar zenden we ons programma soms uit. Lekker! Je kan het hier beluisteren maar ook op Radio Panik op 105.4 Fm of via www.radiopanik.be.
+++tEEvEE cHiCaGo !+++

Niet alleen radio maar ook cinema! Filmpjes dus van waanzinnige verhalen die we zelf verzinnen en waarin we dan soms wat verloren lopen. Alles doen we zelf: het verhaal schrijven, de kostuums en decors in elkaar knutselen, acteren en filmen. Da's leukeren! hier staan de mooisten. Ze zijn nu ook verkrijgbaar op dEeVeEdEe!
Je moet wel even geduld hebben. Het zijn filmpjes hÈ... Maar ondertussen kan je verder surfen, het gaat open in een ander venster.

+++çA sErT á QuOi?+++


wie het weet mag het zeggen ...


+++ dBrOeJ +++

Chicago maakt sind vorig jaar deel uit van een bredere, overkoepelende vzw: d'broej ofte De Brusselse Organisatie voor de Emancipatie van Jongeren.
+++ nIeUw lOkaAl +++

Aan de Witte de Haelenstraat heeft Chicago al een tijdje een lokaal. Dat was eerst een veredeld kapsalon maar we hebben het he-le-maal opnieuw ingericht. Specifiek voor de jongeren die duidelijk nood hebben aan een eigen stek.

+++ mEeR iNfO sTaAt hIer +++